Многоетажни стелажи

Бързи връзки

Многоетажни стелажи, познати още като мецанини, са рентабилно решение за добавяне на допълнителен капацитет към склад или разпределителен/дистрибуционен. Оптимизирането и максимизиране на пространството с помощта на многоетажни стелажи се случва чрез максимално използване на вертикалното пространство, както и тяхното име подсказва. Те обикновено са по-достъпен вариант от цялостните ремонти и реконструкции на сгради. Могат да се коригират с нарастването на дейността на бизнеса ви, така че да обслужват актуалните ви нужди и необходимост от пространство и функционалност.

Системите с многоетажни стелажи се предлагат в три варианта:

 • Поддържан от стелажи
 • Поддържан от рафтове
 • Свободно стоящи

Прочетете по-долу, за да научите как работят ефективните системи за многоетажни стелажи, основните им характеристики и разновидности, предимствата им и дали са подходящ избор за вашия бизнес.

Многоетажни стелажи – как работят?

Мецанините могат да бъдат проектирани така, че да отговарят на специфични опции за рамкиране, кодове за безопасност, изисквания за точки за достъп, видове подови настилки и операции по товарене и разтоварване на продукти. Изборът на многоетажни стелажи е силно индивидуален, тъй като те могат напълно да се персонализират според нуждите на вашия бизнес.

Видове многоетажни стелажи

Има няколко разновидности на конструкции от многоетажни стелажи, от които да избирате. Специалист по обработка на материали на Або 2012 може да оцени вида на вашия бизнес и вашите нужди и да ви информира коя от опциите е най-подходяща за вашия случай и проект. Видовете мецанини са:

Мецанин, поддържан от стелажи

Този вид осигурява допълнителни складови площи над или между палетните стелажи. Позволява множество точки за товарене и разтоварване на палети едновременно в стелажни системи.

Мецанин, поддържан от рафтове

Това е идеален вариант за разширяване на пространството за съхранението на по-малки и леки предмети над рафтовете. Рафтовете служат като основа за мецанина. Това е икономичен начин за разширяване на съществуващото пространство, но най-малко гъвкав по отношение на преконфигуриране и персонализиране.

Свободно стоящи мецанини

Известни са още като структурни мецанини. Свободно стоящият мецанин позволява максимално използване на пространството на пода и нивото на мецанина. Осигурява лесен монтаж и демонтаж, а дизайнът с широк обхват позволява свободно движение под платформата. Този вариант е идеален за съхранение на инвентар и стоки, както и за поддръжка на конвейер.

Ключови елементи на многоетажни стелажи

Мецанин системите имат много полезни функции. Има и елементи, които могат да се добавят, за да пасва системата по-добре на нуждите на работния процес във вашата компания или складово помещение.

Допълнителни елементи и аксесоари могат да бъдат интегрирани в многоетажната стелажна система за транспортиране и безопасност на служители и продукти. Те могат да включват:

 • Стълбища – Предлагат се множество модели и опции, включително по брой релси, ъгли, щрангове, стъпала и ширина на стъпалата.
 • Стълби – Стълбите са предназначени за безопасно придвижване през целия мецанин.
 • Парапети – Парапетите са предназначени да пазят служителите в безопасност.
 • Подова настилка – Тук разполагате с голямо разнообразие на материали, които се използват за изграждането на подовите настилки на многоетажните стелажни системи.
 • Конвейери – Помагат на продукта да се движи ефективно към и от нивата на мецанина.
 • Модулен офис – Интегрирането на самостоятелен мецанин с модулен офис и фиксирани прозорци може да създаде допълнително производствено пространство на приземния етаж, като същевременно се наблюдават складовите операции отгоре.
 • Порти – Могат да бъдат вграден врати и порти във вашия мецанин, за да ускори правилното боравене с материали. Опциите включват единична люлееща се врата, двойна люлееща се порта, плъзгаща се порта, повдигаща се предпазна врата и предпазна въртяща се врата.

Освен това трябва да се има предвид, че многоетажните системи от стелажи ще изискват добро осветление, което да осигурява ефективност, бързина и безопасност на работата.

Предимства на този вид стелажни системи

Мецанин системата предлага много важни предимства за работата на дистрибуторския център или склада, включително:

 • Висока селективност – Може да бъде достъпен от няколко служители наведнъж. Това често може да елиминира „престоя“ по време на процеса на събиране на продукти и изкачването. По този начин значително ще увеличите продуктивността на работа и ще спестите ценно време за обработка на продуктите и инвентара.
 • Висока вместимост – Използва се пълното вертикално пространство за съхранение на вашето съоръжение.
 • Висока производителност – Мецанин системата може да бъде интегрирана с конвейери за повече ефективност, функционалност и по-висока производителност.
 • Намалява разходите за асансьорно оборудване – Асансьорното оборудване често не е необходимо или не е необходимо до степента на работа, използваща система от стелажи на едно ниво.
 • Изключително адаптивни – Мецанините разполагат с разнообразие от различни допълнителни компоненти, елементи и аксесоари, които могат да помогнат за по-добро пасване към системата от изисквания и нужди на всеки склад.

Кога да изберете този вид система за съхранение?

Мецанин системите могат да се използват за редица приложения, например търговия на дребно, храни и напитки, както и много други. Обърнете внимание на тези характеристики, за да разберете дали една мецанин система ще бъде от полза за вашата работа.

 • Зона за служители – Мецанините могат да осигурят зона в склада, където служителите да си почиват или извършват други дейности, докато са в склада.
 • Съхранение и дистрибуция на продукти – Мецанините могат да помогнат за подобряване на възможностите за съхранение и дистрибуция в склад. Те позволяват по-добра организация и оптимизирано пространство за съхранение.
 • Гледна точка – Мецанините също могат да осигурят перфектна видимост за гарантиране на безопасността и ефективността на склада.
 • Чрез добавяне на мецанин система към текущото местоположение, това позволява на бизнеса да задържи местните клиенти и намалява разходите за строителство. За по-големи разпределителни центрове, мецанините могат да бъдат добавени с повече от едно ниво, за да се увеличи максимално наличното пространство.

Запитване за стелажна система

Свържете се с нас!