Гравитационни стелажи

Бързи връзки

Гравитационни стелажи са системи за съхранение на инвентар в складови и производствени помещения, които разчитат на гравитационен поток за товарене, организиране и извличане на складирани кашони или палети. Увеличавайки пространството и ефективността, популярните гравитационни стелажи спестяват пари на вашия бизнес, подобряват производителността и повишават безопасността както за служителите, така и за инвентара.

Използването на гравитационни стелажи за управление на инвентара ви е рентабилна опция. Това е така, защото гравитацията се използва за преместване на продуктите в позиция за извличане, за разлика от други видове стелажи, при които се използва електрическа енергия за товарене и извличане на стоките. Стелажите с гравитационен поток също така осигуряват висока плътност и висока селективност, което прави операциите по-ефективни, а оптимизирането на складовото пространство по-добро.

Тук ще разгледаме някои от основните предимства на използването на гравитационни стелажи за вашия бизнес и във вашия склад. Ако имате въпроси или искате да получите безплатна оферта за монтаж на различни видове стелажи, моля свържете се с нас.

Гравитационни стелажи – какво представляват?

При стелажите с гравитационен поток, продуктите се поставят в зареждащата страна на системата. Когато бъде избран палет или продукт, който е най-отпред на реда, следващият елемент се плъзга напред. Така вторият по ред продукт заема предна позиция.

Това преместване на инвентара в предна позиция се извършва от гравитацията. Това го прави рентабилен вариант за автоматично попълване на предната позиция без използване на електрическа енергия или ръчен труд. Складовите системи за гравитационен поток включват опции за управление на инвентара тип FIFO. Целта на FIFO е да осигурят ефективен поток от продукти и бързата им ротация, като същевременно максимизират пространството.

Гравитационни стелажи – за какво да ги използвате?

Има опции за гравитационни стелажи, които да поемат много операции и да вършат различни задачи. Като цяло операциите, които имат една или повече от следните характеристики, са идеален кандидат за гравитационни стелажи. Ето кои са някои от най-популярните опции.

Операции, свързани със съхранение при ниски температури

Охладителите и фризерите обикновено са по-скъпи за изграждане и поддръжка в сравнение с типичното сухо складово помещение. За да се оползотвори максимално складовото пространство, трябва да се използва стелажна система, която използва цялото пространство на охладителя и фризера. Опциите за стелажи с гравитационен поток осигуряват висока вместимост и правят извличането на стока по-бързо, тъй като продуктите автоматично стават налични в коридора за извличане.

Операции с множество палети от един и същи вид

Опциите за стелажи с гравитационен поток се използват най-добре, всяко ниво съдържа един и същи вид палети. Следователно наличието на множество палети от един и същи вид за запълване на всяко ниво е идеално.

Например, стелажът с избутване позволява поставяне на дълбочина до шест палета. Стелажът за палетен поток може да варира от 2 до 12 (или понякога повече) броя палети на лента. Трябва да се проектира система базирана на това колко палети има, за да запълни правилно всяка лента. Системата за складиране с гравитационен поток трябва да бъде проектирана така, че да побира максимален брой палети от един и същи вид.

Операции за съхраняване на продукти с кратък срок на годност

Има две опции за гравитационни стелажи – поток от палети и поток от кашони. И двете изискват коридор за товарене и коридор за извличане. Тази настройка позволява продуктите, които първи влизат в системата, да бъдат извадени първи. Следователно продуктите с кратък срок на годност могат успешно да се възползват от този вид складова система за съхранение.

Операции с палети с високо качество

Тъй като палетите трябва да се плъзгат напред в системите с гравитационен поток, не може да има нищо, което да стърчи от палетите. Освен това палетите не могат да провисват. И двете ще попречат на гравитацията да може да плъзне палета надолу, така че системата да може да работи правилно.

Гравитационни стелажи – ползи

Съществуват множество ползи от избора на стелажна система с гравитационен поток. Нека разгледаме някои от тях:

Рентабилност

Тъй като гравитацията е безплатна за всички, преместването на инвентар в предна позиция чрез гравитация е по-евтина опция в сравнение с използването на електрическо задвижване. Гравитационният поток може дори да бъде по-рентабилен за поддържане на операции в сравнение с използването на опция за статичен стелаж, като например селективен стелаж. Това е така, защото обикновено са необходими повече мотокари, за да се поемат допълнителните коридори, необходими в селективна стелажна система.

Висока селективност

Тези типове системи осигуряват повишена селективност, спестявайки време в сравнение със статичните стелажни системи. Това е така, защото продуктите не трябва да се придвижват ръчно напред до позицията за извличане. Това спестява ценни минути и повишава общата продуктивност на вашия бизнес.

По-добре оптимизирано пространство

Стелажът с гравитационен поток предлага по-висока вместителност в сравнение със статичните системи за складово съхранение. Това е така, защото не са необходими толкова много работни пътеки.

Например, стелажът с избутване може да бъде с дълбочина до 6 палета. Изисква само една пътека за товарене и разтоварване за тези отделения от шест палета, което повишава вместителността му значително. Дълбочината на палетния поток може да бъде до 12, а понякога и повече палети. Тази система изисква само два коридора за отделения с 12 палета, един за товарене и един за разтоварване.

По-лесно проследяване на наличностите

Всяка лента в стелажна система с гравитационен поток трябва да бъде предназначена за палети от един вид. Това позволява всеки вид палети да бъде добре видим. Следователно проследяването на нивата на наличността е по-прост процес, отколкото при статичните стелажи.

Интегриране към други видове стелажни системи

Един или повече видове стелажи за гравитационен поток могат да бъдат интегрирани в модулите за извличане на стока на други стандартни видове стелажни системи Модулът за извличане на товари комбинира няколко вида решения за обработка на материали в една ефективна система. Всяко интегрирано решение отговаря на специфично изискване за избор.

Видове гравитационни стелажи

Съществуват три основни вида стелажни системи за гравитационен поток.

Стелажи с поток от кашони

Стелажите с поток от кашони са стелажни системи тип FIFO, които осигуряват отлично оползотворяване на високия обем на работа с много кашони или картонени кутии. Клиентите могат да интегрират ролкови релси за поток от кашони в стелажи с различни размери, независимо дали това е самостоятелна система или интегрирана към различни типове палетни стелажи.

Стелажът за кашони се състои от вертикални стойки, греди и наклонени ленти от ролки или транспотьори, които позволяват на кашоните да се плъзгат от задната пътека за товарене към предната пътека за събиране. Когато предният кашон се разтовари, следващият автоматично се плъзга в позиция за събиране.

Стелажните системи за кашони могат да бъдат конфигурирани с три вида ролки въз основа на размера на кашоните, които се съхраняват: поликарбонатни колела, стоманени ролки и поликарбонатни колела с пълна ширина.

Стелаж с поток от палети

Стелажните системи за поток от палети са варианти за стелажи с FIFO системи, които осигуряват превъзходно използване цялото пространство за съхранение на палети. Състоят се от стълбове, колони и наклонени ленти от ролки или колела, които позволяват на палетите да се плъзгат от задната пътека за товарене към предната пътека за събиране. Когато предният палет се разтовари, следващият автоматично се плъзга в позиция за извличане. Стелажите за палетен поток се предлагат в три разновидности: с поликарбонатни колела и с цели или разделени стоманени ролки.

Push back стелажи

Push back палетните стелажи с гравитационен поток използват колички, които се бутат по наклонени релси. Всеки палет се зарежда от предната част на системата върху количка. За да заредите следващия палет, трябва да натиснете позицията на първия поставен палет с палета, който натоварвате. Когато се зареди следващият палет, той бавно избутва предишния палет назад, за да позволи на новия палет да се подравни със следващата налична количка. Когато предният палет е разтоварен, палетът отзад се плъзга напред.

Тази стелажна система осигурява съхранение с висока вместимост, тъй като изисква само една работна пътека.

Запитване за стелажна система

Свържете се с нас!